România împotriva risipei de hrană, proiect lansat de MaiMultVerde

Asociaţia MaiMultVerde, în parteneriat cu FoodWaste Eleveţia (www.foodwaste.ch) şi Centrul de Resurse pentru Participarea Publică, a lansat astăzi proiectul „România împotriva risipei de hrană”, se arată într-un comunicat al organizației de mediu. Scopul acestui proiect este de a creşte rolul şi gradul de informare şi implicare a societăţii civile şi publicului larg în realizarea şi implementarea politicilor publice din România în domeniul reducerii risipei de hrană.

Reducerea risipei de hrană este un pas important în călătoria spre un sistem alimentar mai sustenabil. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm alături de Asociaţia MaiMultVerde pentru a contura acest element vital al agendei sustenabilităţii în România”, a declarat  Markus Hurschler, co-fondator foodwaste.ch

Pentru a identifica sursele şi cauzele risipei de alimente, în cadrul proiectului „România împotriva risipei de hrană” va fi realizat un studiu naţional privind risipa de hrană pe lanţul valoric producători-distribuitori-consumatori. În urma studiului vor putea fi identificate măsuri pentru reducerea pierderilor, în vederea promovării acestora pe agenda guvernamentală şi parlamentară, cât şi în rândul publicului larg.Acest lucru va fi posibil prin constituirea unei Coaliţii Naţionale „România împotriva risipei de hrană” şi prin organizarea unei campanii de advocacy.

Sectorul alimentar – de la producție și comercializare, până la consum și post-consum – are un impact major asupra mediului: suprafețele de teren atrase în circuitul agricol, resursele de apă necesare, substanțele chimice folosite, distanțele mari parcurse de alimente sau deșeurile generate pe tot lanțul sunt doar câteva din elementele de presiune asupra naturii. De aceea, un program de prevenire și reducere a risipei de hrană, prin implicarea tutoror factorilor interesați, se subscrie perfect misiunii Asociației MaiMultVerde de promovare a unei noi culturi a responsabilității față de mediu în România”, a spus Teodor Mitrana, Director Asociaţia MaiMultVerde.

Totodată, în cadrul proiectului vor avea loc acţiuni de informare şi implicare a publicului larg, prin organizarea unei expoziţii itinerante ce constă într-un set de materiale vizuale care ilustrează risipa de alimente în România. De asemenea, proiectul vizează şi organizarea unei caravane educaţionale în şcoli şi licee din oraşele Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara şi Craiova.