1Planifică-ți necesarul săptămânal și fă-ți o listă de cumpărături. Înainte de a merge la cumpărături, aruncă o privire în frigider să vezi ce mai e acolo.

Cumpăra doar ceea îți trebuie. Preferă porțiile mici sau neambalate și atenție la promoții – cumpără numai dacă vei și consuma.

De câte ori este posibil cumpără local și sezonier.
Mănâncă puțin înainte de cumpărături – un stomac înfometat te va determina să cumperi mai mult decât ai nevoie!

2„De consumat înainte de”, „De vânzare până la” şi „Termen de valabilitate” au sensuri diferite! Dacă data „de consumat până la” a fost depășită, nu ar trebui să consumi alimentele. În rest: nu te orienta numai după date, ci ai încredere și în simțurile tale – vezi, miroase, gustă – pentru a afla dacă alimentul este încă comestibil.

Reglează temperatura frigiderului tău la 5° C o – la temperaturi mai ridicate se favorizează creșterea bacteriilor nocive.

Păstrează resturile în recipiente transparente. Așează-le, astfel încât să nu uiți de ele și consumă-le în decurs de 1 până la 3 zile.

Ai cumpărat prea mult și nu poți mânca tot? Cele mai multe alimente pot fi congelate! Pâinea până la trei luni, anumite produse de origine animală până la un an! Atenție la produsele de origine animală ca lanțul de răcire să nu se întrerupă.

Organizează-te bine – folosește principiul first in first out pentru alimentele perisabile, cum ar fi fructele și legumele: Produsele mai vechi vin în față, ceea ce este nou în frigider, se pune în spate.

3Azi un cartof prea mult, mâine un mic rest de paste în cratiță – deseori există porții mici, care rămân și sunt apoi aruncate. Cel mai bun truc de a evita acest lucru: Porționarea corectă chiar înainte de preparare!

Servește porții mai mici și mai pune apoi, dacă încă îți este foame.

În cazul în care totuși îți mai rămâne ceva: Depozitează corect, astfel te poți bucura de mâncare la o dată ulterioară sau poți încropi un nou meniu. Sau ia-ți resturile cinei a doua zi la muncă.

4Nu știi ce să gătești? Online găsești multe idei de rețete. Îți lipsește un ingredient pentru rețetă? Cu siguranță se poate converti – lasă-ți imaginația să zburde!

Dedicăm o zi pe săptămână valorificării resturilor, ex. lunea, dacă ai resturi din week-end și nu dorești să stai în bucătărie pentru mult timp.

Nu ai chef să mănânci din nou aceleași resturi? Transformă resturile într-un meniu nou – de exemplu te-ai gândit vreodată să încropești un Pesto delicios din plante medicinale?

5Împărtășește dragostea ta față de mâncare cu prietenii și familia, astfel încât reducerea risipei de alimente (Food Waste) să devină o chestiune de onoare în comunitatea ta.

Prea multă mâncare în casă? Dă-o prietenilor sau vecinilor.

Cunoaște-ți alimentele –  și modul în care se păstrează, porționează și pregătesc cel mai bine.