De ce ar trebui merele să nu fie depozitate împreună cu alte produse alimentare? Și care este diferența dintre „de consumat înainte de” și „termen de valabilitate”?
Pe lângă rețetele selectate creative găsești multe informații utile care te vor ajuta să îți optimizezi manipularea alimentelor.
Mere
Loc de depozitare: frigider sau beci rece (de preferință sub 5° C); loc întunecat.
Merele emană un gaz (etilenă) care accelerează coacerea altor fructe și legume, în cazul în care acestea se află în apropiere. Merele trebuie depozitate separat, dacă este posibil.
Merele pot fi stocate timp de 3-5 luni, dacă sunt depozitate corect. Atenție: În cazul în care merele sunt depozitate într-un frigider, acest lucru reduce durabilitatea unor legume precum salata!
Banane
Loc de depozitare: În cazul în care cumpărați banane necoapte și doriți accelerarea procesului de maturare, puneți-le în apropiere câteva mere (în mod ideal, roșii). Dacă ați cumpărat banane coapte şi doriţi să încetiniţi procesul de maturare, depozitaţi-le într-un loc aerisit, rece și separat de alte legume și fructe.
Bananele emană etilenă și accelerează astfel procesul de maturare a fructelor și legumelor depozitate în comun. Astfel este mai bine ca bananele să fie stocate separat.
Sfat: bananele capătă rapid pete maro de presiune atunci când stau în bolul de fructe. Cel mai bine le atârnați pe un cârlig. Dar atenție: A nu se confunda petele de presiune cu petele maro care fac parte din procesul de maturizare! Cel mai adesea bananele sunt cu adevărat coapte, atunci când acestea sunt maro în exterior – așadar deschideți întotdeauna banana și uitați-vă cum arată în interior, înainte de a decide dacă aceasta trebuie eliminată.
Sfat: bananele coapte și coapte în exces pot fi congelate! Îndepărtați coaja de pe banană, tăiați în bucăți și înghețați – apoi folosiți-le în porții pentru Milkshake-uri, deserturi sau prăjituri. Bananele pot fi făcute și piure înainte de congelare. Congelate se pot păstra aproximativ 6 săptămâni.
Salată verde
Loc de depozitare: frigider, sertar de legume
Salata verde se veștejește repede şi îşi pierde într-un timp foarte scurt o proporție mare de nutrienți valoroși.
Durata de depozitare poate fi extinsă în cazul în care salata spălată este păstrată într-un prosop de hârtie într-un recipient etanș din plastic. În mod alternativ, se poate umezi o cârpă în oțet foarte diluat sau în suc de lămâie – apoi se învelește salata în aceasta și se depozitează în sertarul de legume. Astfel, pierderea de nutrienți poate fi amânată cu până la 3 zile. Mai ales salata spălată nu trebuie depozitată alături fructe / legume care emană etilenă (ex. roșii, mere, banane).
Sfat: Introduceți salata veche sau legume veștede (ex. morcovi sau ridichi) timp de o oră în apă – astfel acestea sunt reînviate!
Chipsuri
Loc de depozitare: dulap de bucătărie
Odată ce pachetul este deschis, se va închide cât mai strâns posibil, pentru a proteja restul chipsurilor de umiditate.
Sfat: Pentru a face chipsurile moi din nou crocante, le puteți pune fie în cuptor, fie într-un ambalaj deschis în frigider (Atenție: nu lângă mâncare puternic mirositoare!).
Fulgi de porumb
Loc de depozitare: dulap de bucătărie
Odată ce pachetul este deschis, se va închide cât mai strâns posibil, pentru a proteja restul fulgilor de porumb de umiditate.
Sfat: Pentru a face fulgii de porumb din nou crocanți, îi puteți pune fie în cuptor, fie într-un ambalaj deschis în frigider (Atenție: nu lângă mâncare puternic mirositoare!).
Ouă
Loc de depozitare: ușa frigiderului, compartimentul superior
Sfat: Puteți afla dacă oul este încă proaspăt astfel: puneți oul într-un recipient mic de apă. Dacă oul se scufundă, este încă proaspăt. Dacă se ridică la suprafață, aceasta ar trebui consumat numai gătit. Ouăle fierte tare pot fi păstrate mai mult timp în cazul în care acestea nu sunt răcite forțat (răcirea forțată a ouălor nu ajută la o mai bună decojire).
Carne
Loc de depozitare: frigider, latura cea mai rece (pe raftul de sticlă direct deasupra compartimentului de legume) sau în congelator.
Carnea crudă poate fi păstrată, în medie, aproximativ trei zile. Carnea tocată trebuie consumată chiar mai repede.
Carnea congelată poate fi depozitată timp de mai multe luni în acest fel.
Carne grasă și cârnați: 2-4 luni
Carne slabă: 8 luni
Fursecuri
Loc de depozitare: dulap de bucătărie
Odată ce pachetul este deschis, se va închide cât mai strâns posibil, pentru a proteja restul fursecurilor de umiditate și dăunători.
Sfat: Pentru a face fursecurile moi din nou crocante, le puteți pune fie în cuptor, fie într-un ambalaj deschis în frigider (Atenție: nu lângă mâncare puternic mirositoare!).
Carne tocată
Loc de depozitare: frigider, locul cel mai rece (direct deasupra compartimentului de legume) sau în congelator
Carnea tocată se alterează repede – a se consuma cât mai curând posibil.
Sfat: În cazul în care carnea tocată nu poate fi consumată în ziua cumpărării, este recomandat să fie prăjită sau să se păstreze în frigider nu mai mult de două zile.
Iaurt/urdă
Loc de depozitare: frigider (compartimentul al doilea de sus în jos)
Iaurtul poate fi consumat chiar și după expirarea perioadei de valabilitate imprimate. Foarte important: bazați-vă pe propriile simțuri! În cazul în care capacul iaurtului nu este bombat, iaurtul trebuie încercat (aspect, miros, gust) – în cele mai multe cazuri, este încă în regulă.
Sfat: Ați găsit iaurt la promoție și ați cumpărat prea mult? Iaurtul poate fi congelat și servit apoi ca înghețată!
Cafea
Loc de depozitare: dulap de bucătărie (nu în frigider, deoarece umiditatea și mirosurile reduc calitatea cafelei)
Cafeaua se păstrează într-un loc fără curenți, lumină şi căldură – deci cel mai bine în cămară sau în dulapul de bucătărie. Boabele întregi păstrează aroma mai mult timp – măcinați întotdeauna numai cât aveți nevoie.
Brânză
Loc de depozitare: frigider (compartimentul superior)
Dacă este posibil, cumpăraţi brânza la bucată întreagă, nu pre-tăiată/rasă, astfel este mai durabilă.
Brânză se păstrează întotdeauna ambalată în frigider, astfel încât să nu se usuce. Brânza cu mucegai nobil se păstrează cel mai bine dacă este învelită în folie sau păstrată într-o cutie de depozitare. Astfel, culturile de mucegai nu se pot răspândi incontrolabil la alte soiuri.
Brânza maturată și semi-maturată începe să transpire ușor în folie. Se formează condens și este posibil să se răspândească mucegaiul. Cel mai bine solicitați la supermarket hârtie suplimentară de brânză și împachetați-o în aceasta sau în hârtie de patiserie.
În congelator brânza adesea pierde din aromă, iar consistența devine friabilă și uscată. În cazul în care o brânză maturată tare este afectată de mucegai, tăiați generos și asigurați-vă că mucegaiul nu s-a cultivat în interior.
Sfat: Pentru a determina dacă punctele albe de pe brânză sunt cristalele de sare sau pete de mucegai, spălați brânză! Sarea se dizolvă în apă, mucegaiul nu!
Sfat: A nu se tăia coaja brânzei la bucată, aceasta o protejează împotriva dezvoltării mucegaiului.
Morcovi
Loc de depozitare: frigider, sertarul de legume
Morcovii ambalați se scot din ambalaj și se așază în sertarul de legume.
Sfat: Nu depozitați morcovii lângă roșii coapte, pere sau mere, deoarece aceștia pot deveni amari. În cazul în care doriți să păstrați morcovii mai multă vreme, cel mai bine ar fi să cumpărați morcovi cu sol și în nici un caz să nu spălați solul înainte de depozitare.
Gem / dulceață
Lapte (UHT)
Loc de depozitare: atâta timp cât ambalajul nu este deschis laptele UHT poate fi depozitat pe raft.
După deschidere produsele UHT se păstrează în frigider (al doilea compartiment de sus în jos) și se consumă în decurs de 2-3 zile.
Ciocolată
Salam
Paste
Loc de depozitare: dulap de bucătărie
Se depozitează uscat și închis în borcane sau doze și se protejează împotriva luminii, mirosurilor și dăunătorilor.
Roșii
Loc de depozitare: bol de legume sau dulap de bucătărie
La temperaturi scăzute, roșiile pot pierde din aromă. Roșiile se depozitează în locuri uscate cu temperaturi între 13 și 18 grade. În plus, roșiile au nevoie de oxigen – deci a se depozita mai bine deschis, decât în pungi sau recipiente din plastic.
Roșiile emană o mare cantitate de etilenă – deci cel mai bine se depozitează separat de alte produse alimentare.
Lămâie
Loc de depozitare: răcoros, dar nu în frigider
Lămâile trebuie păstrate neambalate, având contact cu aerul. Dacă mai multe fructe sunt depozitate împreună, acestea ar trebui inspectate în mod frecvent – adesea formează, fără a se observa, mucegai în partea inferioară, care infectează apoi celelalte fructe. Lămâile feliate se păstrează cel mai bine cu suprafața tăiată în sus pe o farfurie, la temperatura camerei. Suprafața tăiată se usucă și protejează împotriva mucegaiului. În cazul în care doriți să utilizați apoi această jumătate, pur și simplu tăiați partea uscată.
Sfat: jumătățile de lămâie sunt deseori uitate în frigider – cel mai bine este să le stoarceți și să faceți o limonadă delicioasă.