Proiect de studiere a risipei alimentare din România
Milioane de persoane din țara noastră trăiesc la limita sărăciei şi se confruntă cu probleme în asigurarea hranei, în timp ce industria alimentară se confruntă cu dificultăți în gestionarea tonelor de deşeuri alimentare. Este motivul pentru care, pe model elveţian, Asociaţia MaiMultVerde a lansat proiectul „România împotriva risipei de hrană”, menit să analizeze situaţia risipei alimentare şi să contribuie la limitarea şi revalorificarea deşeurilor.
În Romania, risipa de alimente reprezintă o problemă socială majoră: aruncăm anual cca 250 kg de alimente / locuitor (peste media europeană), în timp ce 4,74 milioane de persoane trăiesc la limita sărăciei şi au dificultăţi în asigurarea hranei. La aceste date se adaugă cca. 5 mil. t. de deşeuri alimentare produse anual, ceea ce înseamnă între o treime şi jumătate din cantitatea totală de hrană destinată consumului uman produsă într-un an. Dacă în mediul rural există metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodarie, în mediul urban peste 95% din resturile municipale ajung la groapa de gunoi, făcând astfel imposibilă valoarificarea deşeurilor de orice fel.
Asociaţia MaiMultVerde, în parteneriat cu FoodWaste Eleveţia (www.foodwaste.ch) şi Centrul de Resurse pentru Participarea Publică au lansat astăzi proiectul „România împotriva risipei de hrană” (www.foodwaste.ro). Scopul acestuia este de a creşte rolul şi gradul de informare şi implicare a societăţii civile şi publicului larg în realizarea şi implementarea politicilor publice din România în domeniul reducerii risipei de hrană. Lansarea proiectului a avut loc în prezenţa reprezentanţilor din mediul ONG, HORECA şi marilor retaileri pe 6 aprilie 2016, în cadrul unei conferinţe de presă, şi se va desfăşura pe o perioadă de un an (12 luni).
Pentru a identifica sursele şi cauzele risipei de alimente, în cadrul proiectului „România împotriva risipei de hrană” va fi realizat un studiu naţional privind risipa de hrană pe lanţul valoric producători-distribuitori-consumatori. În urma studiului vor putea fi identificate măsuri pentru reducerea pierderilor, în vederea promovării acestora pe agenda guvernamentală şi parlamentară, cât şi în rândul publicului larg.Acest lucru va fi posibil prin constituirea unei Coaliţii Naţionale „România împotriva risipei de hrană” şi prin organizarea unei campanii de advocacy.
Totodată, în cadrul proiectului vor avea loc acţiuni de informare şi implicare a publicului larg, prin organizarea unei expoziţii itinerante ce constă într-un set de materiale vizuale care ilustrează risipa de alimente în România. De asemenea, proiectul vizează şi organizarea unei caravane educaţionale în şcoli şi licee din oraşele Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara şi Craiova.
Proiectul are ca public ţintă sectorul ONG, privat, politic şi publicul larg şi va contribui la creşterea gradului de cunoaștere, transparenţă, vizibilitate, conlucrare şi participare publică privind risipa de hrană în România, în vederea reducerii acesteia. Totodată, proiectul identifică modul în care modelul elveţian (redirecţionarea hranei înainte de momentul expirării către grupuri dezavantajate, prin intermediul unităţilor alimentare cu caracter social) poate fi replicat la noi.