De ce ar trebui merele să nu fie depozitate împreună cu alte produse alimentare? Și care este diferența dintre „de consumat înainte de” și „termen de valabilitate”?
Pe lângă rețetele selectate creative găsești multe informații utile care te vor ajuta să îți optimizezi manipularea alimentelor.

Mere

mere

Loc de depozitare: frigider sau beci rece (de preferință sub 5° C); loc întunecat.

Merele emană un gaz (etilenă) care accelerează coacerea altor fructe și legume, în cazul în care acestea se află în apropiere. Merele trebuie depozitate separat, dacă este posibil.

Merele pot fi stocate timp de 3-5 luni, dacă sunt depozitate corect. Atenție: În cazul în care merele sunt depozitate într-un frigider, acest lucru reduce durabilitatea unor legume precum salata!

Banane

banane

Loc de depozitare: În cazul în care cumpărați banane necoapte și doriți accelerarea procesului de maturare, puneți-le în apropiere câteva mere (în mod ideal, roșii). Dacă ați cumpărat banane coapte şi doriţi să încetiniţi procesul de maturare, depozitaţi-le într-un loc aerisit, rece și separat de alte legume și fructe.

Bananele emană etilenă și accelerează astfel procesul de maturare a fructelor și legumelor depozitate în comun. Astfel este mai bine ca bananele să fie stocate separat.

Sfat: bananele capătă rapid pete maro de presiune atunci când stau în bolul de fructe. Cel mai bine le atârnați pe un cârlig. Dar atenție: A nu se confunda petele de presiune cu petele maro care fac parte din procesul de maturizare! Cel mai adesea bananele sunt cu adevărat coapte, atunci când acestea sunt maro în exterior – așadar deschideți întotdeauna banana și uitați-vă cum arată în interior, înainte de a decide dacă aceasta trebuie eliminată.

Sfat: bananele coapte și coapte în exces pot fi congelate! Îndepărtați coaja de pe banană, tăiați în bucăți și înghețați – apoi folosiți-le în porții pentru Milkshake-uri, deserturi sau prăjituri. Bananele pot fi făcute și piure înainte de congelare. Congelate se pot păstra aproximativ 6 săptămâni.

Salată verde

salata-verde

Loc de depozitare: frigider, sertar de legume

Salata verde se veștejește repede şi îşi pierde într-un timp foarte scurt o proporție mare de nutrienți valoroși.

Durata de depozitare poate fi extinsă în cazul în care salata spălată este păstrată într-un prosop de hârtie într-un recipient etanș din plastic. În mod alternativ, se poate umezi o cârpă în oțet foarte diluat sau în suc de lămâie – apoi se învelește salata în aceasta și se depozitează în sertarul de legume. Astfel, pierderea de nutrienți poate fi amânată cu până la 3 zile. Mai ales salata spălată nu trebuie depozitată alături fructe / legume care emană etilenă (ex. roșii, mere, banane).

Sfat: Introduceți salata veche sau legume veștede (ex. morcovi sau ridichi) timp de o oră în apă – astfel acestea sunt reînviate!

Pâine

paine

Loc de depozitare: cutia de pâine
Pâinea este un lider în deșeuri. Prin urmare nu cumpărați prea multă pâine, ori congelați-o porționat și apoi coaceți-o pentru dezgheț înainte de utilizare.
Sfat: Dacă puneți un măr în cutia de pâine, pâinea rămâne proaspătă mai mult timp!

Unt / unt de gătit

unt

Loc de depozitare: ușa frigiderului
Untul trebuie depozitat într-un recipient etanș, deoarece absoarbe rapid mirosuri.

Sfat: Păstrați untul pe ușa frigiderului, acolo nu se răcește atât de mult și poate fi oricând tartinat cu ușurință.

Chipsuri

chipsuri

Loc de depozitare: dulap de bucătărie
Odată ce pachetul este deschis, se va închide cât mai strâns posibil, pentru a proteja restul chipsurilor de umiditate.
Sfat: Pentru a face chipsurile moi din nou crocante, le puteți pune fie în cuptor, fie într-un ambalaj deschis în frigider (Atenție: nu lângă mâncare puternic mirositoare!).

Fulgi de porumb

Corn flakes

Loc de depozitare: dulap de bucătărie
Odată ce pachetul este deschis, se va închide cât mai strâns posibil, pentru a proteja restul fulgilor de porumb de umiditate.
Sfat: Pentru a face fulgii de porumb din nou crocanți, îi puteți pune fie în cuptor, fie într-un ambalaj deschis în frigider (Atenție: nu lângă mâncare puternic mirositoare!).

Ouă

oua

Loc de depozitare: ușa frigiderului, compartimentul superior

Sfat: Puteți afla dacă oul este încă proaspăt astfel: puneți oul într-un recipient mic de apă. Dacă oul se scufundă, este încă proaspăt. Dacă se ridică la suprafață, aceasta ar trebui consumat numai gătit. Ouăle fierte tare pot fi păstrate mai mult timp în cazul în care acestea nu sunt răcite forțat (răcirea forțată a ouălor nu ajută la o mai bună decojire).

Carne

carne

Loc de depozitare:  frigider, latura cea mai rece (pe raftul de sticlă direct deasupra compartimentului de legume) sau în congelator.
Carnea crudă poate fi păstrată, în medie,  aproximativ trei zile. Carnea tocată trebuie consumată chiar mai repede.
Carnea congelată poate fi depozitată timp de mai multe luni în acest fel.
Carne grasă și cârnați: 2-4 luni
Carne slabă: 8 luni

Fursecuri

macarons-stack

Loc de depozitare: dulap de bucătărie

Odată ce pachetul este deschis, se va închide cât mai strâns posibil, pentru a proteja restul fursecurilor de umiditate și dăunători.

Sfat: Pentru a face fursecurile moi din nou crocante, le puteți pune fie în cuptor, fie într-un ambalaj deschis în frigider (Atenție: nu lângă mâncare puternic mirositoare!).

Castraveți

castraveti_2

Loc de depozitare: beci / dulap de bucătărie (nu în frigider)

Castraveții rămân proaspeți cel mai bine la o temperatură a camerei de 15 grade.
Castraveții sunt foarte sensibili la gazul de maturare etilenă. Prin urmare nu trebuie depozitați în apropierea roșiilor sau a merelor.

Carne tocată

carne-tocata

Loc de depozitare: frigider, locul cel mai rece (direct deasupra compartimentului de legume) sau în congelator
Carnea tocată se alterează repede – a se consuma cât mai curând posibil.
Sfat: În cazul în care carnea tocată nu poate fi consumată în ziua cumpărării, este recomandat să fie prăjită sau să se păstreze în frigider nu mai mult de două zile.

Miere

mierfe

Loc de depozitare: dulap de bucătărie

Depozitată în mod corespunzător (ferită de lumină, căldură, umiditate și mirosuri intense) mierea este foarte durabilă.

Iaurt/urdă

iaurt

Loc de depozitare: frigider (compartimentul al doilea de sus în jos)

Iaurtul poate fi consumat chiar și după expirarea perioadei de valabilitate imprimate. Foarte important: bazați-vă pe propriile simțuri! În cazul în care capacul iaurtului nu este bombat, iaurtul trebuie încercat (aspect, miros, gust) – în cele mai multe cazuri, este încă în regulă.

Sfat: Ați găsit iaurt la promoție și ați cumpărat prea mult? Iaurtul poate fi congelat și servit apoi ca înghețată!

Cafea

cafea

Loc de depozitare: dulap de bucătărie (nu în frigider, deoarece umiditatea și mirosurile reduc calitatea cafelei)

Cafeaua se păstrează într-un loc fără curenți, lumină şi căldură – deci cel mai bine în cămară sau în dulapul de bucătărie. Boabele întregi păstrează aroma mai mult timp – măcinați întotdeauna numai cât aveți nevoie.

Brânză

branza

Loc de depozitare: frigider (compartimentul superior)

Dacă este posibil, cumpăraţi brânza la bucată întreagă, nu pre-tăiată/rasă, astfel este mai durabilă.
Brânză se păstrează întotdeauna ambalată în frigider, astfel încât să nu se usuce. Brânza cu mucegai nobil se păstrează cel mai bine dacă este învelită în folie sau păstrată într-o cutie de depozitare. Astfel, culturile de mucegai nu se pot răspândi incontrolabil la alte soiuri.

Brânza maturată și semi-maturată începe să transpire ușor în folie. Se formează condens și este posibil să se răspândească mucegaiul. Cel mai bine solicitați la supermarket hârtie suplimentară de brânză și împachetați-o în aceasta sau în hârtie de patiserie.

În congelator brânza adesea pierde din aromă, iar consistența devine friabilă și uscată. În cazul în care o brânză maturată tare este afectată de mucegai, tăiați generos și asigurați-vă că mucegaiul nu s-a cultivat în interior.

Sfat: Pentru a determina dacă punctele albe de pe brânză sunt cristalele de sare sau pete de mucegai, spălați brânză! Sarea se dizolvă în apă, mucegaiul nu!
Sfat: A nu se tăia coaja brânzei la bucată, aceasta o protejează împotriva dezvoltării mucegaiului.

Cartofi

cartofi

Loc de depozitare: cămară
Cartofii trebuie depozitați într-un loc întunecat, rece, dar nu în frigider.
Sfat: Dacă cumpărați cartofi nespălați (cu sol), aceștia sunt mult mai durabili.
Sfat: Dacă puneți un măr printre cartofi, aceștia germinează mai repede!

Morcovi

morcovi

Loc de depozitare: frigider, sertarul de legume

Morcovii ambalați se scot din ambalaj și se așază în sertarul de legume.

Sfat: Nu depozitați morcovii lângă roșii coapte, pere sau mere, deoarece aceștia pot deveni amari. În cazul în care doriți să păstrați morcovii mai multă vreme, cel mai bine ar fi să cumpărați morcovi cu sol și în nici un caz să nu spălați solul înainte de depozitare.

Ketchup / maioneză / muștar

ketchup

Loc de depozitare: ușa frigiderului

Gem / dulceață

dulceata

Loc de depozitare: gemul nedeschis se păstrează la loc întunecos și rece, iar cel deschis, în frigider. Gemul deschis ar trebui să fie comestibil mai multe săptămâni în frigider. Verificați întotdeauna dacă se formează mucegai – până atunci, acesta ar trebui să poată fi consumat fără probleme.

Lapte (pasteurizat)

lapte

Loc de depozitare: frigider, al doilea compartiment de sus în jos

Este recomandat să se consume rapid după deschidere. Cele mai multe produse lactate pot fi păstrate timp de 1-3 zile deschise.

Lapte (UHT)

Loc de depozitare: atâta timp cât ambalajul nu este deschis laptele UHT poate fi depozitat pe raft.
După deschidere produsele UHT se păstrează în frigider (al doilea compartiment de sus în jos) și se consumă în decurs de 2-3 zile.

Ulei

ulei

Loc de depozitare: dulap de bucătărie

Uleiurile și grăsimile trebuie păstrate în locuri întunecate sau în recipiente opace.

Ardei

ardei

Loc de depozitare: cămară

Ardeiul este o legumă sensibilă la frig și nu trebuie păstrată în frigider.

Orez

orez

Loc de depozitare: dulap de bucătărie

A se depozita uscat și închis în borcane sau doze și a se proteja împotriva luminii, mirosurilor și dăunătorilor.

Ciocolată

schokolade

Loc de depozitare: dulap de bucătărie

A se depozita într-un loc uscat. A se feri de căldură și de soare.
Sfat: A nu se depozita ciocolată în apropierea produselor alimentare cu miros puternic (ex. pește, brânză), deoarece ciocolata, mai ales cea albă, absoarbe foarte ușor mirosuri străine.

Salam

salam

Loc de depozitare: frigider

Cel mai bine cumpărați salam în bucăți întregi, nu pre-tăiat, astfel este mai durabil.
Salamului tăiat trebuie să i se acopere suprafața tăiată cu folie alimentară, apoi se depozitează la frigider.
Salamul pre-tăiat trebuie consumat repede, nu este la fel de durabil.

Sirop

sirop

Loc de depozitare: dulap de bucătărie sau frigider

După deschidere, siropul nu ar trebui sa se încălzească prea tare – în zilele calde ar trebui păstrat în frigider. În rest acesta ar trebui să păstreze la temperatura camerei timp de câteva săptămâni.

Ceai

ceai

Loc de depozitare: dulap de bucătărie

Se depozitează într-un loc uscat și răcoros. Cutiile de ceai din aluminiu, ceramică sau lemn oferă o atmosfera optimă de protecție

Paste

Loc de depozitare: dulap de bucătărie

Se depozitează uscat și închis în borcane sau doze și se protejează împotriva luminii, mirosurilor și dăunătorilor.

Roșii

rosii

Loc de depozitare: bol de legume sau dulap de bucătărie
La temperaturi scăzute, roșiile pot pierde din aromă. Roșiile se depozitează în locuri uscate cu temperaturi între 13 și 18 grade. În plus, roșiile au nevoie de oxigen – deci a se depozita mai bine deschis, decât în pungi sau recipiente din plastic.
Roșiile emană o mare cantitate de etilenă – deci cel mai bine se depozitează separat de alte produse alimentare.

Lămâie

lamaie

Loc de depozitare: răcoros, dar nu în frigider

Lămâile trebuie păstrate neambalate, având contact cu aerul. Dacă mai multe fructe sunt depozitate împreună, acestea ar trebui inspectate în mod frecvent – adesea formează, fără a se observa, mucegai în partea inferioară, care infectează apoi celelalte fructe. Lămâile feliate se păstrează cel mai bine cu suprafața tăiată în sus pe o farfurie, la temperatura camerei. Suprafața tăiată se usucă și protejează împotriva mucegaiului. În cazul în care doriți să utilizați apoi această jumătate, pur și simplu tăiați partea uscată.

Sfat: jumătățile de lămâie sunt deseori uitate în frigider – cel mai bine este să le stoarceți și să faceți o limonadă delicioasă.