Iniţiative în domeniul redirecţionării alimentelor pe cale de expirare

SOMARO Magazin social

SOMARO colectează produse cum sunt alimentele şi produsele esenţiale de uz casnic, precum şi îmbrăcăminte, încălţăminte, pantofi, etc. de la diferite companii şi le comercializează la preţuri simbolice, cu reduceri semnificative, către clienţii cu venituri mici. Întreaga gamă oferită în magazinele SOMARO include produse 100% adecvate consumului, dar care nu pot fi comercializate în alte magazine din cauza ambalajului deteriorat sau murdar, deoarece le expiră în curând termenul de valabilitate sau din alte motive.
Obiectivul SOMARO este acela de a dobândi resursele financiare necesare acoperirii operaţiunilor sale prin vânzarea de produse. Având în vedere că acestea sunt donate, beneficiarii nu achită decât salariile personalului angajat şi cheltuieli suplimentare minime.

ASproAS – Asociaţia Asistenţilor Sociali din România 
În martie 2016, Asociaţia Asistentilor Sociali din România (ASproAS), reprezentată prin Simon Suitner şi Ana Rădulescu, a cerut oprirea de la vot a legii risipei alimentare şi introducerea unor amendamente care să facă posibil ca hrana aflată aproape de termenul de expirare să ajungă pe masa oamenilor săraci.

Crucea Roşie 

Începând cu 2009, voluntarii Crucii Roșii Române se adună lunar pentru a ajuta la organizarea proiectului „Banca de Alimente”. Acesta este un proiect bazat pe donațiile pe care fiecare dintre noi le lasă în coșurile special amenajate din magazinele Carrefour și Mega Image. Vă puteţi alătura acestui demers, fie prin participare efectivă, în calitate de noi voluntari, fie prin donații materiale de alimente neperisabile.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6

Are în vedere dezvoltarea unui sistem de servicii sociale, care să se adreseze tuturor categoriilor de persoane aflate în dificultate, cu domiciliul pe raza Sectorului 6. Se urmăreşte asigurarea unui acces echitabil şi nediscriminatoriu al cetăţenilor la servicii şi prestaţii sociale adaptate nevoilor actuale.
În scopul sprijinirii celor mai defavorizaţi membri ai comunităţii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 a înființat unități, dar a și încheiat parteneriate public-private, unde beneficiarii pot lua o masă caldă.

Proiectul „O masa calda”
Programul se bazează exclusiv pe voluntariat, pe donații și pe un management inteligent al resurselor.

Astfel,  o porție de mâncare echilibrată din punct de vedere nutrițional este oferită la costul de aproximativ 2 lei.

Activitatea de desfăşoară în 9 bucătării, în care voluntarii gătesc, o dată pe săptămână, pentru peste 700 de persoane: 4 sunt localizate în Cluj-Napoca, 3 în București, 1 în Bistriţa şi 1 în Satu Mare.

Proiectul  „Masa bucuriei” 

Patriarhia Română şi S.C. SELGROS Cash&Carry S.R.L au decis implicarea şi derularea în parteneriat a Proiectului „Masa Bucuriei”, iniţiativă socială care este totodată o necesitate practică şi o vocaţie spirituală.

Proiectul „Masa Bucuriei” are ca scop materializarea obiectivelor comune umanitare şi social-filantropice ale iniţiatorilor, de ajutorare a persoanelor aflate în nevoie, cu produse alimentare și nealimentare de strictă necesitate.

În consens, cele două instituţii partenere consimt ca Proiectul „Masa Bucuriei” să constituie un model de bună cooperare şi lansează o invitaţie pentru extinderea implicării sociale responsabile şi către alţi parteneri.

Iniţiative în domeniul valorificării surplusului alimentar

Ateliere fără Frontiere

Produce compost din deşeuri alimentare pentru agricultura ecologică, sortează şi reutilizează legume şi fructe aruncate de marea distribuţie, dar încă proprii consumului uman şi /sau animal.