Dezbatere „România împotriva risipei de hrană – Avem o lege, cum procedăm?”

Asociaţia Mai Mult Verde vă invită să luaţi parte la dezbaterea „România împotriva risipei de hrană – Avem o lege, cum procedăm?”, ce va avea loc joi, 24 noiembrie 2016, între 09.00-17.00, la Hotel Residence Arc de Triomphe, pe Str. Clucerului, Nr. 19, în Sala Victoria.

Evenimentul va reuni reprezentanţi ai părţilor interesate de combaterea risipei de hrană, de pe tot lanţul valoric, cu scopul de a dezbate Legea privind reducerea risipei alimentare, adoptată de Parlament pe 18 octombrie 2016, şi de a colecta punctele de vedere ce vor contribui la elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor.

Dezbaterea este organizată în cadrul proiectului „România împotriva risipei de hrană” derulat de Asociaţia Mai Mult Verde, în parteneriat cu foodwaste.ch (Elveţia) şi Centrul de Resurse pentru Participare Publică (România) Cere Participare. Proiectul urmărește creşterea gradului de informare şi implicare a societăţii civile şi publicului larg în procesul de realizare şi implementare a politicilor publice din România, în scopul reducerii risipei de hrană.

AGENDA DEZBATERE
„România împotriva risipei de hrană – Avem o lege, cum procedăm”
24 noiembrie 2016, 09.00 – 17:00
Hotel Residence Arc de Triomphe, Sala Victoria
(Str. Clucerului, Nr. 19)

09.00 – 10.00
Sosirea şi înregistrarea participanţilor

10.00 – 11.45
Conferinţa „Avem o lege, cum procedam” – prezentări urmate de Q&A. Din panel fac parte:

  • Marius Nistorescu, EPC Consultanţă de Mediu – prezentarea contextului naţional rezultat în
    urma studiului „România împotriva risipei de hrană”: evaluare cantitativă, bariere legislative şi
    logistice în calea valorificării surplusului, soluţii şi recomandări;
  • Florin Alexe, Deputat – perspectiva legislativă: ce urmăreşte legea, care ar fi paşii următori,
    rezultate scontat;
  • Elena Dinu, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – elaborarea normelor metodologice,
    elaborarea Strategiei Naţionale privind combaterea risipei de alimente;
  • Mihai Vişan, Director Executiv Romalimenta – implicaţiile legii din perspectiva producătorilor/
    procesatorilor;
  • George Bădescu, Preşedinte AMRCR – implicaţiile legii din perspectiva marilor retailer-i;
  • Ana Rădulescu, ASProAS – Reprezentant beneficiari potenţiali ai surplusului de alimente

11.45 – 12.30
Proiecţie film documentar despre fenomenul risipei de hrană în România

12.30 – 13.30
Prânz

13.30 – 15.30

Perspective şi modele de bună practică în valorificarea surplusului alimentar – prezentări susţinute
succesiv de:

  • Markus Hurschler, foodwaste.ch – exemple de bună practică din Elveţia;
  • Dana Tănase, Asociaţia Română a Cărnii (ARC);
  • Dorin Cojocaru, Asociația Patronală din Industria Laptelui (APRIL);
  • Daniela Voica, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN);
  • Anna Katharina Scheidreiter, Kaufland;
  • Emanuel Pârvulescu, Cora;
  • Gabriel Ecobici, Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA);
  • Iuliana Loredana Ghiţă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGAS);
  • Simon Suitner, SOMARO – Magazin Social;
  • Victoria Mihăiescu, Crucea Roşie;

15.30 – 17.00

Proiecţie film documentar „Taste the Waste”