Mobilizare generală pentru combaterea risipei de hrană în România! Apelul societății civile către deputați

Bucureşti, 17 octombrie 2016. În condițiile în care peste 4,5 milioane de români au dificultăți în procurarea hranei zilnice, în țara noastră se aruncă în fiecare an 2,55 milioane de tone de mâncare. O lege aflată pe masa deputaților ar putea schimba acest fapt.

Marți, 18 octombrie, ora 13:30 (punctul 19 pe ordinea de zi) este programat pentru votul final în Camera Deputaților (cameră decizională) proiectul de lege 851/2015 privind diminuarea risipei alimentare, după ce săptămâna trecută (marti, 11 octombrie) votul a fost amânat din lipsă de cvorum. În acest sens, un grup de 36 de organizații neguvernamentale active în zona socială și de protecție a mediului, adresează grupurilor parlamentare PSD, PNL, ALDE, UNPR, UDMR, al minorităților din România și deputaților neafiliați, o scrisoare prin care le solicită acestora prezența la vot în vederea întrunirii cvorumului necesar și aprobării proiectului de lege la şedinţa de vot final de marţi, 18.10. 2016, ora 13.30.

În scrisoare este subliniată importanța acestei legi în lupta împotriva risipei de hrană din România și în sprijinul valorificării surplusului alimentar: “Considerăm această propunere legislativă – ce va reglementa, printre altele, modalităţile de redistribuire a surplusului alimentar spre consumul uman, hrana animalelor, producția de compost sau bio-combustibili – un instrument indispensabil în combaterea risipei alimentare în România în contextul  în care, conform estimărilor unor studii europene citate recent de Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu – țara nostră este responsabilă pentru 2,55% din totalul de 100 de milioane de tone de hrană risipite anual de țările uniunii. Raportată la populația actuală a României – 19.800.000 persoane rezidente – rezultă o cantitate de hrană risipită de 129 kg / persoană / an, ce ne plasează pe locul nouă în Europa în această privinţă.”

Pe lângă efectele benefice asupra mediului – reducerea risipei și pierderilor de resurse de apă, sol și energie, habitate și biodiversitate, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și aport la schimbările climatice, reducerea poluării din apă, aer și sol cu fertilizatori, pesticide și metan rezultat din descompunerea alimentelor care sfârșesc la groapa de gunoi, reducerea cantității de deșeuri – această lege poate veni în sprijinul celor 4.525.000 de români care trăiesc la limita sărăciei și întâmpină dificultăți în procurarea hranei zilnice (conform strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2015-2020, pagina 23), prin redirecționarea surplusului de alimente către această categorie a populației.

Proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare 851/2015 este inițiat de un grup de 52 de deputați PNL, UDMR, minorități și neafiliați, coordonat de Florin Alexe, deputat PNL (detalii pe http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15013). La forma actuală a proiectului de lege a contribuit și sectorul neguvernamental prin Asociaţia Asistenților Sociali din România – ASproAS și Asociația SOMARO – Magazinul Social, iar inițiativa apelului către deputați aparține Asociației MaiMultVerde și Centrului de Resurse pentru Participare Publică. Reprezentanţii acestor organzaţii vor lua parte la şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor.

Lista organizațiilor neguvernamentale semnatare ale scrisorii:

  1. 2 Celsius
  2. C.C.E.S Oltenia
  3. ActiveWatch
  4. Agenția pentru Dezvoltare Comunitară Împreună
  5. Asociația „Ana și Copiii”
  6. Asociatia Asistenților Sociali din România – ASproAS
  7. Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
  8. Asociaţia Ecoteca
  9. Asociatia E-Romnja
  10. Asociația Facem România Bine
  11. Asociaţia MaiMultVerde
  12. Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală
  13. Asociația Partener pentru Tine
  14. Asociația pentru Educație și Justiție Socială HUMAN CATALYST
  15. Asociaţia React
  16. Asociatia Reper21
  17. Asociația Romanobutiq
  18. Asociaţia SOMARO – Magazinul Social
  19. Asociaţia Vasiliada
  20. Asociaţia Mai Bine
  21. Ateliere Fără Frontiere
  22. CARUSEL
  23. Centrul de Resurse pentru Participare Publică
  24. Centrul Filia
  25. Centrul Parteneriat pentru Egalitate
  26. FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, alcătuită din 21 de organizații furnizoare de servicii sociale din din regiunea Nord Est
  27. Fundața pentru Dezvoltarea Societății Civile
  28. Fundaţia Estuar
  29. Fundația Pricipesa Margareta a României
  30. Fundația Tineri pentru Tineri
  31. Fundaţia Transilvană Alpha/Rețeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități
  32. Pacha mama România
  33. Policy Center for Roma and Minorities
  34. TERRA Mileniul III
  35. Turism Verde
  36. WWF România

Contact presă:

Andreea Höfer,

Director de Programe

Asociația MaiMultVerde

T 0749882902

andreea@maimultverde.ro